ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

       Οι τρεις διαδρομές  προς την κορυφή του Ολύμπου

 


Ο Δήμος Ολύμπου βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου αποτελείται από δώδεκα οικισμούς σκορπισμένους στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ολύμπου.

Ο όγκος του βουνού δεσπόζει επιβλητικά και είναι ορατός απ’ όλα τα χωριά του Δήμου.'Αγρια ομορφιά, υπέροχη φύση, μοναδική αίσθηση. Ένας τόπος προικισμένος με την αιώνια λιτότητα και το απέριττο μεγαλείο στέκεται εκεί, στο θρόνο του αυστηρός, επιβλητικός, κυρίαρχος και μας περιμένει να τον ερωτευτούμε.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και το δεύτερο σε ύψος της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο ΜΥΤΙΚΑΣ (Πάνθεον), με υψόμετρο 2.917 μέτρα.

Οι κοντινότερες κορυφές του προς το Δήμο Ολύμπου είναι ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (υψόμετρο 2.815 μ), ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (υψόμετρο 2.701 μ.)και το ΣΚΟΛΙΟ ( 2η σε ύψος κορυφή με υψόμετρο 2.912 μ).

Η πρόσβαση της κορυφής από το Δήμο Ολύμπου γίνεται, από τα Καλύβια, τον Κοκκινοπηλό και από τη θέση ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ.

Η ανάβαση του Ολύμπου από την πλευρά της Περαιβίας έχει τα εξής πλεονέκτημα έναντι τηςΠιερίας, προσφέρεται στο ευρύ κοινό, αφού μοναδικός απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα αθλητικά παπούτσια, διαθέτει την πιο σύντομη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Ολύμπου "Καλύβια- Καταφύγιο Χριστάκης" και τη μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου που γίνεται μέσω της διαδρομής "Σπαρμός- Καταφύγιο Βρυσοπούλες".

Υπάρχουν πλήθος διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει , κάποιες από αυτές είναι :

 Α. ΚΑΛΥΒΙΑ- ΜEΓΑ ΛΑΚΚΑ - ΣΜΕΛΟΥ – ΓΟΥΡΝΕΣ-
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗ-ΜΥΤΙΚΑΣ

 

         
Η πιο κοντινή διαδρομή με μεταφορικό μέσο προς την κορυφή του Ολύμπου, είναι μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Καλυβίων. Από τα Καλύβια η πρόσβαση προς την κορυφή διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Η διαδρομή από το χωριό Καλύβια μέχρι τη θέση "Χριστάκης" έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. και η διάρκειά της είναι περίπου 45 λεπτά. Η συγκεκριμένη διαδρομή συνιστάται για τους θερινούς μήνες. Ο δρόμος είναι αγροτικός (χωματόδρομος) και εύκολα προσβάσιμος όταν γίνεται με τζιπ αντί συμβατικού οχήματος.
Η θέα που θα απολαύσετε θα δικαιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι εικόνες που θα αντικρίσετε το άγριο τοπίο οι ψηλές κορυφές και οι απότομες χαράδρες ο κάμπος της Θεσσαλίας να απλώνετε στα πόδια σας και εσείς να νομίζετε ότι είστε πάνω σε αεροπλάνο και απολαμβάνετε την πτήση Θα δείτε άγρια άλογα να βόσκουν στην ελάχιστη βλάστηση της περιοχής κοπάδια από αγελάδες ελευθέρας βοσκής που πιο ελευθέρας δεν γίνετε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΑ.

Όταν ζήσης έστω και λίγες στιγμές σ’ αυτό το θεϊκό περιβάλλον καταλαβαίνεις γιατί επιλέχτηκε για κατοικία των θεών.

Ο καθένας μπορεί να νιώσει για λίγες στιγμές εκεί ψηλά ότι είναι ένας μικρός θεός. Ο Όλυμπος μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε και να τον απολαύσουμε Το μεγαλείο της φύσης και τα υπέροχα χρώματα του ορίζοντα δεν θα τα βρείτε ποτέ ούτε θα μπορέσει ποτέ να τα μεταφέρει ζωγράφος στην παλέτα του. Μόνο ο δημιουργός μας δίνει τόση ομορφιά που νομίζεις ότι δεν την αντέχει η όραση σου.
Όταν αντικρίσεις τις ομορφιές του Ολύμπου θέλεις ξανά και ξανά να βρεθείς εκεί ψηλά για να αποθανατίσεις όσο περισσότερες εικόνες η φύση σου δίνει.

Από το καταφύγιο Χριστάκης ο επισκέπτης φτάνει πεζός στην κορυφή Σκολιό σε 1 ώρα και από εκεί στον Μύτικα σε 30 λεπτά.

Ο Ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων έκτισε το καταφύγιο ανάγκης στη θέση "Χριστάκης" σε υψόμετρο 2.430 μ. με σκοπό να προσφέρει στέγη σε κάθε ορειβάτη που θα βρεθεί στη περιοχή.. Το καταφύγιο είναι δυναμικότητας οκτώ θέσεων και δεν διαθέτει θέρμανση (υπάρχει τζάκι) πράγμα που το κάνει ιδανικό για τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

 

 1xristaki.jpg

 2xristaki.jpg
  
 3xristaki.jpg 4xristaki.jpg
 5xristaki.jpg 6xristaki.jpg
 7xristaki.jpg 8xristaki.jpg
 9xristaki.jpg 10xristaki.jpg
 11xristaki.jpg 22xristaki.jpg

 19xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 13xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

15xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  17xristaki.jpg 

 

 

 

 

 

 

 18xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

  20xristaki.jpg

 12xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

14xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

16xristaki.jpg

 

 

 

 

 

 

23xristaki.jpg

 

 

 

 

 

21xristaki.jpg

 

 

 

 

 

24xristaki.jpg

    
 mitikasstefani.jpg mitikas.jpg
 buibliomitika.jpg agriokatsika.jpg
 

                              Β.  ΣΠΑΡΜΟΣ- ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ - ΣΚΟΛΙΟ -ΜΥΤΙΚΑΣ

Η μοναδική χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου για τους φίλους του βουνού γίνεται από τη δυτική πλευρά, από την περιοχή της Ελασσόνας, ακολουθώντας τον δρόμο Καλλιθέας -Ολυμπιάδας - Σπαρμού, μια παράκαμψη του εθνικού δρόμου Ελασσόνας - Κατερίνης στο ύψος του χωριού Καλλιθέα.

Από Ελασσόνα μέσω Καλλιθέας φθάνουμε στην Ολυμπιάδα, συνεχίζοντας για το χωριόΣπαρμός. Από εδώ ξεκινά δρόμος με ασφαλτόστρωση (13 χλμ.), που οδηγεί στην περιοχή «Βρυσοπούλες» θέση Νίκη, μέσα στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.).

Το Καταφύγιο Β΄ βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις του στρατού, σε υψόμετρο 1820 μέτρων, έχει χωρητικότητα 25 ατόμων, διαθέτει κουζίνα, νερό, ηλεκτρικό, κεντρικήθέρμανση και τζάκι. Λειτουργεί όλο το χρόνο αλλά για τη διανυκτέρευση απαιτείται στρατιωτική άδεια, από το ΓΕΣ/ΔΕΔ/2, Χολαργός. Τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να γίνεται προσυνεννόηση με τη στρατιωτική μονάδα στο τηλέφωνο 24930-62.163 ή 24930-23.467 ΕΧΟΣ Ελασσόνας Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Για τους αλλοδαπούς απαιτείται ειδική άδειαΣτην ίδια τοποθεσία λειτουργεί το ομώνυμοχιονοδρομικό κέντρο, στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαρτίου, με συρόμενο αναβατήρα για την χρήση του οποίου είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν ευθύνεται ο Ελληνικός Στρατός.

Το ανώτερο υψόμετρο της πίστας είναι 2.450 μ. και το κατώτερο 1900 μ.Η είσοδος και η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι δωρεάν, όπως και η χρήση της χιονοδρομικής πίστας. Στοκέντρο απουσιάζουν υποδομές σχολών σκι και ενοικίασης εξοπλισμού. Επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση του καφέ της μονάδας (ΚΨΜ) αλλά δεν θα βρείτε φαγητό και η είσοδος επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Από το περιοχή Βρυσοπούλες (1.800 μ.) πεζοί πλέον ακολουθείτε τους πυλώνες του αναβατήρα του Χιονοδρομικού Κέντρου μέχρι το καταφύγιο ανάγκης Μιγκοτζίδη (2.450 μ.) χωρητικότητας δέκα ατόμων στη βάση της κορυφής «Αγ. Αντώνιος» (2815 μ.), την παρακάμπτεται, προχωράτε προς την κορυφή «Σκολιό» (2.912 μ.), συνεχίζεται για τη «Σκάλα» και ακολουθώντας την κορυφογραμμή, σε 30΄ είστε στο Μύτικα. Θεωρείται εύκολη διαδρομή για γρήγορη πρόσβαση στις κορυφές, κυρίως το χειμώνα, αλλάγίνεται όλη σε γυμνό, άδενδρο, αλπικό τοπίο.Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες και η υψομετρική διαφορά: 1.111 μ.


 1brisopoules.jpg


2brisopoules.jpg

 3brisopoules.jpg 4brisopoules.jpg
 5brisopoules.jpg 6brisopoules.jpg
 7brisopoules.jpg 8brisopoules.jpg
 9brisopoules.jpg 10brisopoules.jpg
 11brisopoules.jpg 12brisopoules.jpg
 13brisopoules.jpg 14brisopoules.jpg
 15brisopoules.jpg 16brisopoules.jpg
 17brisopoules.jpg keoaxpista.jpg
 18brisopoules.jpg 20brisopoules.jpg
 19brisopoules.jpg keoax.jpg
 21brisopoules.jpg 22brisopoules.jpg
 agiosantonis.jpg katafigioaga ntonios.jpg
 23brisopoules.jpg 24brisopoules.jpg

 25brisopoules.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

27brisopoules.jpg

 26brisopoules.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

28brisopoules.jpg

 

 

 

Γ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΓΟΥΡΝΑ -ΣΚΑΛΑ -ΜΥΤΙΚΑΣ 


Στον Κοκκινοπηλό φθάνει ο επισκέπτης από Ελασσόνα ή από Κατερίνη. Από την άκρη του χωριού περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4, που οδηγεί στη χαράδρα της Σταλαματιάς (γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα).

Ανεβαίνοντας στη «Ράχη Κανάκη» ακολουθεί ο δρόμος που καταλήγει μέσω της Μικρής Γούρνας στη Μεγάλη Γούρνα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο Ανάγκης "Χριστάκη". Το Καταφύγιο Χριστάκη δεν διαθέτει είδη πρώτης ανάγκης (υπάρχουν μόνο κρεβάτια) παρέχει όμως προστασία από άσχημες καιρικές συνθήκες. Έπειτα, ανηφορίζεις προς το «Σκολιό» (2.912 μ.) και αφού το παρακάμψεις από δεξιά,ακολουθείς τον αυχένα που καταλήγει στη «Σκάλα» (2866μ.), από εκεί προχωρείς προς την κορυφή του Μύτικα.

Η διαδρομή αυτή είναι η φυσική συνέχεια του μονοπατιού Ε4 Λιτόχωρο - Σκάλα, αλλά με αντίστροφη πορεία, η διάρκειά της είναι 6-7 ώρες και το μήκος της είναι 12 χλμ.

 

 1kokkinopilos.jpg 2kokkinopilos.jpg
 3kokkinopilos.jpg 4kokkinopilos.jpg
 5kokkinopilos.jpg 6kokkinopilos.jpg
 7kokkinopilos.jpg 8kokkinopilos.jpg
 9kokkinopilos.jpg 10kokkinopilos.jpg
 kokkinopilos.jpg 11kokkinopilos.jpg
 23kokkinopilos.jpg _.jpg
 12kokkinopilos.jpg 13kokkinopilos.jpg
 14kokkinopilos.jpg 15kokkinopilos.jpg

16kokkinopilos.jpg

 17kokkinopilos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 18kokkinopilos.jpg 19kokkinopilos.jpg
 21kokkinopilos.jpg 22kokkinopilos.jpg