ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

           « Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»                                               Αθήνα    10 Mαρτίου 2013

                                                     


                                                    Ενημερωτικό Δελτίο


Κοκκινοπλίτισσες ,Κοκκινοπλίτες. Φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας.

Καλή χρονιά και καλή αποκριά.

Ένας χρόνος πέρασε από την από την αντίστοιχη εκδήλωση το Φεβρουάριο του 2012.

Στο διάστημα αυτό  μεταξύ των άλλων:

Ο  Σύλλογός μας συμμετείχε στο ετήσιο  Κοκκινοπλίτικο αντάμωμα και εκπροσωπήθηκε από τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το αντάμωμα συνδυάστηκε με την καθιέρωση του πρώτου Μαραθώνιου Ολύμπου με την ονομασία  Φαέθων (1ος faethon olympus marathon).

Ο Μαραθώνιος είχε αφετηρία και τερματισμό τον Κοκκινοπλό και αφού οι συμμετέχοντες διήνυσαν μια απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων με μέσο υψόμετρο τα 2000 μέτρα.

Στον Μαραθώνιο  « Ουρανόδρομο» « η Μαραθώνιο των Θεών» πήραν μέρος 84 αθλητές ,τερμάτισαν 82 και στην 45η θέση ο δικός μας, ο Θανάσης Γκόλτσιος, του Ορειβατικού Συλλόγου Καλυβίων « ο Μύτικας».

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε σημείωσε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια Ελευθερίας της περιοχής μας που συνδιοργάνωσαν : Το Δίκτυο Περαιββία ο Σύλλογος μας και οι Σύλλογοι: Τσαριτσιανιτών ,Λιβαδιωτών και Αντιχασίων Αθηνών  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ,με την συμμετοχή της Μπάντας του πολεμικού Ναυτικού σε μία υπέροχη συναυλία.

Ειδική αναφορά έκανε Ο Βαλκανιολόγος Ρωμανιστής κ. Αχ. Λαζάρου στην μεγάλη προσφορά των Κοκκινοπλιτών στους απελευθερωτικούς πολέμους αυτής της περιόδου. Στούς προγόνους μας που επέστρεψαν από το Μάντσεστερ της Αμερικής  και πήραν μέρος στους αγώνες ενώ διέθεσαν και τις όποιες οικονομίες κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στο μικρό διάστημα που παρέμειναν στην μακρινή Αμερική.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την μεγάλη προσφορά στους Βαλκανικούς απελευθερωτικούς πολέμους της  περιόδου1912-1913.

Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου  στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), οργάνωσαν στην παρουσίαση της τετράτομης συγγραφής «Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αθήνα 2009-2010» του Ρωμανιστή  – Βαλκανολόγου κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου στα πλαίσια των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας των Βαλκανικών πολέμων (1912 –1913),.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας επέδωσε  στον τιμώμενο συγγραφέα το δίπλωμα της αναγόρευσης του, ως επιτίμου προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας .

Στάσιμο παραμένει ο θέμα της διάθεσης των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπλού στον Δήμο μας για την δημιουργία Πρότυπου ορειβατικού Κέντρου, αξιοποιώντας την Στέγη του κόσμου ,το παγκόσμιο μνημείο Φύσης και Ιστορίας, την Κατοικία των Θεών ,όπως έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια συνείδηση, ο  Όλυμπος.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ανικανότητα του Ελληνικού Κράτους.

Αποδεικνύεται ο λόγος για την σημερινή μας κατάντια.

Τελειώνοντας θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι  από τον περασμένο Μάρτιο έχει εγκατασταθεί το Δίκτυο  internet  στον Κοκκινοπλό και ο Σύλλογος μας  συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή του .

Το Δίκτυο απεδείχθη εξαιρετικά χρήσιμο μεταξύ των άλλων και στην διεξαγωγή του Μαραθώνιου του Ολύμπου « Φαέθων».

Επίσης είναι στην διάθεσή μας  ο Δικτυακός τόπος (ιστοσελίδα ) του Συλλόγου μαs στην Διεύθυνση www.olympos-kokkinoplos.gr

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προβολής του τόπου μας.

 Ένα βήμα επικοινωνίας  μεταξύ μας.

 Ένα  σημαντικό βήμα επικοινωνίας των  απανταχού Κοκκινοπλιτών , κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν  οι νέες τεχνολογίες.

                                                         ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


                      
Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αθηνών «Ο Όλυμπος»

                                                        πρόσκληση

 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων  και ο  Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Αθηνών «Ο Όλυμπος»,

                                           ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ,

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου  και ώρα 19.00 (7 μ. μ) στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), οδός Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη,

στην παρουσίαση της τετράτομης συγγραφής «Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αθήνα 2009-2010» του Ρωμανιστή  - Βαλκανολόγου Δρος κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου στα πλαίσια των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας των Βαλκανικών πολέμων (1912 –1913).

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μ. Μαγειρίας θα επιδώσει στον τιμώμενο συγγραφέα το δίπλωμα της αναγόρευσης του κ. Αχιλλέα Λαζάρου ως επιτίμου προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.

Το πολύτιμο έργο και τον συγγραφέα κ.Α.Λαζάρου θα παρουσιάσουν οι καθηγητές κ.κ Μιχαήλ Τρίτος, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ|νίκης και Θεόδωρος Τζώνος του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος κ Ιωάννης Κ Μαζαράκης –Αινιάν  και ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας  κ. Μιχάλης Μαγειρίας.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενή υποστήριξη της

Ιστορικήσ και Εθνολογικήσ Εταιρείασ Ελλάδος.

Η παρουσία  όλων των μελών του Συλλόγου μας κρίνεται απαραίτητη.

 Είσοδος ελεύθερη

            Ο Πρόεδρος                                                      O Γενικός Γραμματέας

 

      Βασίλης Γκόλτσιος                                                   Απόστολος Γαϊτάνης  


26ο Κοκκινοπλίτικο Αντάμωμα - 27- 28-29 Ιουλίου 2012.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι απανταχού της υφηλίου Κοκκινοπλίτες έδωσαν το βροντερό παρών στο ετήσιο  Κοκκινοπλίτικο Αντάμωμα στις πλαγιές του Μυθικού Βουνού τον Όλυμπο ,στον όμορφο Κοκκινοπλό .

Μετά τον καθιερωμένο Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό της Πολιούχου του χωριού μας Αγίας Παρασκευής άρχισαν οι εκδηλώσεις .

Συνοδεία συγκροτήματος Δημοτικής Μουσικής ,οι επίσημοι τα χορευτικά συγκροτήματα πλήθος συμπατριωτών μας ξεκίνησαν εν πομπή από τον Πλάτανο (Κούτα) την Τσιαμάρα και το Μεσοχώρι και κατέληξαν στο Κιόσκι στον Χώρο των εκδηλώσεων.

Χορευτικά συγκροτήματα των Κοκκινοπλίτικων Πολιτιστικών Συλλόγων (Καλυβίων Κατερίνης  Θεσσαλονίκης) χόρεψαν Κικκινοπλίτικους και όχι μόνο Παραδοσιακούς, χορούς κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Κοκκινοπλιτών και των πολλών φίλων του Κοκκινοπλού που κατέκλυσαν το Κιόσκι.

Ο αντίλαλος του τραγουδιού «βγήκα ψηλά στον Όλυμπο κι΄αγνάντεψα τριγύρω», έφτασε μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου ,τις κορυφές που την ίδια  ώρα πατούσαν οι αθλητές που πήραν μέρος στον 1ο Μαραθώνιο του Ολύμπου  με την ονομασία Θαέθων ( faethon olympus marathon).

1ος Φαέθων Μαραθώνιος Ολύμπου.

 (Faethon Olympus Marathon) 29 Ιουλίου 2012.

Ο Μαραθώνιος  είχε αφετηρία τον χώρο των κατασκηνώσεων και τερματισμό το Κιόσκι δηλ τον χώρο των εκδηλώσεων ύστερα από μία μαραθώνια διαδρομή με κυριότερα σημεία : Κοκκινοπλός  χαράδρα Σταλαματιάς ,και στην συνέχεια κορυφές Σμέου ,Πύργος Γρίβα ,Διακόπι Αγ. Αντώνιος ,ΚΕΟΑΧ  Κακάβρακας ,Φράγγου Αλώνι, Καλόγερος ΣταυροΪτιές ,Σκάλα ,Σχολιό ,η δευτερη μετά τον Μύτικα ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου με υψόμετρο 2911μέτρα,Καταφύγιο Χρηστάκης ,Κανάκη ,Φλάμπουρο, Κίτρος , Ρούδι , Κοκκινοπλός ,Κιόσκι.

 Oργανώθηκε από τον ΑθλητιΣύλλογο Υγεία  με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ελασσόνας (Ολύμπου) και των Κοκκινοπλίτικων Πολιτιστικών  και Αθλητικών Συλλόγων. Ήταν αφιερωμένος  στην μνήμη του Απόστολου Τσουρέκα πρόεδρο του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης που εντελώς ξαφνικά πριν από ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας παραμονές του ανταμώματος.

,Στον Μαραθώνιο «ουρανόδρομο»  όπως αποκαλέσθηκε πήραν μέρος 84 αθλητές και τερμάτισαν οι 82. Ήταν μεγάλη επιτυχία για έναν τόσο δύσκολο και σκληρό Μαραθώνιο.

«Έτρεχα και αγνάντευα» μας είπε κάποιος από τους αθλητές. Πώς όμως να μη αγναντεύεις όταν τρέχεις στην στέγη του κόσμου;

Τρέχοντας σε αυτόν τον Μαραθώνιο στο Βουνό των Θεών ,τον Μαραθώνιο των Θεών ,θα λέγαμε εμείς, ένοιωθα ότι συμβάλλω στην ανάσταση της Ολυμπιακής Ιδέας μας είπε άλλος αθλητής .Ήταν ένα μεγαλείο.

Πρώτος  τερμάτισε ο Λεωνίδας Αθανασόπουλος με χρόνο 6ώρες και 24 λεπτά. Δεύτερος ο Γιώργος Χατζηγιάννης με χρόνο 6ώρες και 30 λεπτά και τρίτος ο Ανδρέας Βογιατζής με χρόνο 6 ώρες και 43 λεπτά.

Από τις γυναίκες τερμάτισαν  η Μήτσιου Γεωργία με χρόνο 9 ώρες και 34  λεπτά                    

 και η Σαρρημιχαηλίδου Ελένη με 10 ώρες και50 λεπτά.

 

Στην 45η θέση τερμάτισε και  ο δικός μας, ο συμπατριώτης μας  ο Θανάσης Γκόλτσιος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλυβίων  ο Μύτικας.  

Από την περιοχή της Ελασσόνας  που είχε και μεγάλη συμμετοχή τερμάτισαν  οι αθλητές:  Κώστας Ζιάκος ,Θόδωρος Δουβιώτης, Γρηγόρης Μπίλης ,Βασίλης Καραναστάσης ,Γιώργος Λιανός, Σπύρος Τσέλιος, Δημήτρης Λανάρης, Νίκος Πούτας, Κώστας Βαλιώτης, Βασίλης Παπαγιάνης, Ιωάννης Τσουμάνης, Θόδωρος Κανωτίδης.

 Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν :Οκ.Κώστας Μέγας  συμπατριώτης μας και Γενικό Δντής Περιφέρειας Θεσσαλίας  ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ,ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης  Πεδής, οι Δήμαρχοι Ελασσόνας κ .Γ. Πασχόπουλος και Κατερίνης κ. Σάββας  Χιονίδης ,Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι ,κλπ.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όλων  των Κοκκινοπλίτικων Πολιτιστικών Συλλόγων.

 

Τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Αθηνών εκπροσώπησαν :

 Ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Γκόλτσιος ,που απένειμε και το κύπελλο στον τρίτο νικητή του Μαραθωνίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μέγας,ο Γ. Γραμματέας κ. Απόστολος Γαϊτάνης  και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ηλίας Φουστιέρης.


Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής της Ελασσόνας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ « Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Το Δίκτυο Περραιβία και οι Σύλλογοι:
 • Κοκκινοπλιτών Αθηνών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» 
 • Αδελφότης των Τσαριτσιανωτών της Αθήνας «ΚΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ Ο ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ» 
 • Λιβαδιωτών της Αθήνας «ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ» 
 • Αντιχασιωτών της Αθήνας 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ 

Εκδήλωση Τιμής, Μνήμης και Χρέους προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μ
ε την ευκαιρία συμπλήρωσης και εορτασμού 100 Χρόνων Ελευθερίας της περιοχής μας. Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 • 17.45—18.15  Υποδοχή επισήμων και κοινού. 
 • 18.15—18.45  Χαιρετισμοί Πολιτειακών ,Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. 
 • 18.45—19.00  Επίκαιρη ομιλία του Ρωμανιστή –Βαλκανιολόγου κ. Αχιλλέα Λαζάρου. 
 • 19.00—19.30  Ομιλίες των Αρχηγών η Εκπροσώπων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 
 • 19.30—21.00  Συναυλία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. 
 • 21.00              Δεξίωση Αρχών και κοινού στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου. 

Στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργούν Παράλληλες Εκδηλώσεις ,Εκθέσεις κλπ.

Η παρουσία όλων κρίνεται απολύτως απαραίτητη στην τόσο σημαντική αυτή εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος Βασίλης Γκόλτσιος                        Ο Γ. Γραμματέας Απόστολος Γαϊτάνης.


Διαβάστε Περισσότερα για την Εκδήλωση  

Faethon Olympus Marathon

Η απόσταση της βασικής διαδρομής του Faethon Olympus Marathon (F.O.M.) είναι περίπου 40 Χλμ, με 3.000 μ. θετική υψομετρική διαφορά. Η πορεία φαίνεται στο χάρτη και περιγράφεται λίγο παρακάτω.

Δε δίνεται η ακριβής απόσταση για τρεις λόγους:

1. Υπάρχουν αποκλίσεις στις ενδείξεις των GPS που χρησιμοποιήθηκαν (έγινε μια αρχική σύγκριση - ρύθμιση, διανύοντας δύο χιλιόμετρα σε άσφαλτο. Με βάση την απόκλιση σ΄αυτή τη διαδρομή, υπολογίστηκε και η διαδρομή του αγώνα).

2. Ενδέχεται να υπάρξουν μικροαλλαγές σε σημεία της διαδρομής, ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες και την πρόγνωση του καιρού.

3. Η οριστική λεπτομερής σηματοδότηση (π.χ. πασσαλάκια), θα γίνει μόλις λιώσει το χιόνι του χειμώνα. Τότε θα ξαναμετρηθεί η διαδρομή και θα δοθεί με ακρίβεια η απόστασή της.

H τελική βασική διαδρομή καθορίστηκε έπειτα από πολλές δοκιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με τη συμμετοχή αθλητών βουνού και δρόμου, διαφορετικών επιπέδων ετοιμότητας και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Η αφαίρεση 10 Χλμ. από την αρχική χάραξη των 50 Χλμ. δεν επηρεάζει σημαντικά την αρχική ιδέα της ανάδειξης του βουνού στα ψηλότερα σημεία του (σε συνδυασμό και με τους άλλους δυο ορειβατικούς μαραθωνίους και τους υπερμαραθώνιους που ετοιμάζονται). Κρίθηκε όμως επιβεβλημένη, για να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους αθλητές να ολοκληρώσουν την προσπάθεια. 


faethon - diadromi.jpg


Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγώνα είναι τα εξής:

1. Κίνηση σε υψόμετρο πάνω από 2000m στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

2. Με καθαρή ατμόσφαιρα δίνεται η δυνατότητα πανοραμικής θέασης της προσπάθειας των αθλητών από τους θεατές για πάρα πολλά χιλιόμετρα και κατ’επέκταση η δυνατότητα φωτογραφικής και κινηματογραφικής λήψης σε συναρπαστικές σκηνές, ακόμα κι απ΄ τον αέρα με «παρά πέντε».

3. Στη χάραξη της διαδρομής επιλέχτηκαν, κατά τοδυνατό, περάσματα που είναι ορατά και προσπελάσιμα από ψηλότερα σημεία ελέγχου, ώστε να είναι δυνατή η σχετικά εύκολη (κατηφορική) προσέγγιση για παροχή πρώτων βοηθειών (ακόμα και με downhill). Σχετικά με την ασφάλεια, θα δοθούν επιπλέον οδηγίες στους αθλητές, για σημεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τρόποι προσέγγισης αυτών.

4. H διαδρομή κινείται κυρίως σε μονοπάτια, κορυφογραμμές, κορυφές, σηματοδοτημένες βουνοπλαγιές, αλπικά λιβάδια, δασωμένη χαράδρα και για μικρή απόσταση σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Χαρακτηρίζεταιιδιαίτερα αργή και δύσκολη. Αργή εξαιτίας των μη πολυπερπατημένων και τεχνικών τερέν. Δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης θετικής υψομετρικής, του αραιού οξυγόνου, της έκθεσης στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες (πχ έλλειψη σκιάς σε περίπτωση ηλιοφάνειας), των διαρκών ανεβοκατεβασμάτων (ένας Ενιπέας σε μεγέθυνση) και των κομματιών με μεγάλη κλίση (όχι επικίνδυνα για κατακρημνισμό).

5. Αν υπάρξει πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο αγώνας θα ματαιωθεί στο σύνολό του ή θα αναβληθεί.


Ypsometriko FAETHON


Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα ορεινής πεζοπορίας, που απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς βουνού, με άριστες σωματικές ικανότητες.
Η διαδρομή ξεκινάει σε ασφαλτόδρομο απ’ το χαμηλότερο σημείο του Κοκκινοπηλού (1.060 μ.), όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις και το γήπεδο.
Ανεβαίνοντας συναντάει στην πλατεία του χωριού το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 κ το ακολουθεί για 6,5 χλμ. Συγκεκριμένα, αφού διασχίσει το χωριό, μπαίνει σε μονοπάτι και υψώνεται για 200 μ. ως τη θέση Κιόσκι.
Απ’ το Κιόσκι μέχρι την είσοδο στη χαράδρα της Σταλαγματιάς, το μονοπάτι χάνει υψόμετρο, επιτρέποντας στους αθλητές να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, λίγο πριν “βουτήξουν” στο πυκνό της δάσος.
Απ’ τα πρώτα δέντρα και για περίπου 4 χιλιόμετρα το μονοπάτι Ε4 γίνεται ανηφορικό. Αφού διασχίσει τη χαράδρα, σκαρφαλώνει στη βουνοπλαγιά δεξιά της, με αλλεπάλληλους σιγμοειδείς ελιγμούς, αφήνοντας πίσω τα τελευταία δέντρα. Στα αριστερά τους οι αθλητές διακρίνουν τις κορυφογραμμές του Φλάμπουρου και του Κίτρου, από όπου θα επιστρέψουν, ενώ προσπερνούν μια από τις εντυπωσιακές δολίνες του Ολύμπου.
Λίγο πριν το Ε4 εισχωρήσει σε αλπικό λιβάδι, η διαδρομή αποκλίνει από αυτό, προσεγγίζοντας τη θέση Ρήγας (2100μ.υψόμετρο), μέσω σηματοδοτημένης βουνοπλαγιάς.
Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται πλέον σε κορυφογραμμή για άλλα 3.7 χιλιόμετρα, κερδίζοντας περίπου 500 μ. υψόμετρο.
Στην κορυφή Χότζα (2589μ.) τελειώνει η κορυφογραμμή κι έπειτα από τεχνική κατάβαση ξαναμπαίνει σε αλπικό λιβάδι.
Στο 16ο χιλιόμετρο συναντάμε το καταφύγιο ανάγκης (2380 μ.). Από το ύψος περίπου του καταφυγίου ξεκινάει η πίστα σκι του ΚΕΟΑΧ, η οποία λειτουργεί δωρεάν για το κοινό.
Συνεχίζοντας την πορεία στο αλπικό λιβάδι, η διαδρομή μπαίνει στο μονοπάτι Ο2 για 1 χιλιόμετρο, όπου και το εγκαταλείπει με κατεύθυνση τις παρυφές του Κακάβρακα, σε παλιό φράγμα-στέρνα (2280 μ.).
Η διαδρομή υψώνεται ευθεία προς την κορυφή (2619 μ.) μέσω σηματοδοτημένης βουνοπλαγιάς.
Από εκεί, με τεχνική κατάβαση προσεγγίζει το μονοπάτι Ο2 και αφού το διαπεράσει κάθετα (2500 μ.), ανεβαίνει με απότομη κλίση στη βουνοκορφή Μεταμόρφωση (2699 μ. στο 20ο Χλμ.).
Ακολουθεί νέα, ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική κατάβαση σε βουνοπλαγιά και μετά σε κορυφογραμμή, προκαλώντας την εγρήγορση όλων των αισθήσεων.
Η κατάβαση σβήνει, εισχωρώντας σε αλπικό λιβάδι.
Διασχίζοντας το λιβάδι, η διαδρομή περνά από τη θέση Σταυροϊτιές και συνεχίζοντας, προσεγγίζει, χωρίς να ενώνεται, το κοντινότερο σημείο κοινής διέλευσης των άλλων δύο μαραθωνίων του Ολύμπου, φτάνοντας τα 24Χλμ. (μετά τα Ζωνάρια).
Λίγο πριν το σημείο αυτό, η διαδρομή ξαναμπαίνει στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 κι ακολουθώντας ιδιαίτερα ανηφορική πορεία, φτάνει στην κορυφή Σκάλα (2820μ. – 26ο Χλμ.), δίπλα στο Μύτικα.
Στο εξής ο αγώνας κινείται σε κορυφογραμμή κοντά και παράλληλα στο Ε4, καταλήγοντας στη βουνοκορφή Σκολιό (2905 μ.). Από εκεί κατηφορίζει και ξαναμπαίνει στο Ε4, ώσπου συναντά το ορειβατικό καταφύγιο ’’Χριστάκης’’ (2430 μ. –29ο Χλμ.).
Ακολουθεί χωματόδρομος χαραγμένος πάνω στον Ε4 για 2 χιλιόμετρα. Μετά ξαναμπαίνει σε ορειβατικό μονοπάτι ως την κορυφή του Φλάμπουρου(2460 μ. –32ο Χλμ.).
Το μονοπάτι συνεχίζεται παράλληλα με την κορυφογραμμή, κι αφού περάσει λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του Κίτρου, χάνει απότομα υψόμετρο περνά από τη βρύση Ρουδι (1800μ-37ο Χλμ.), ώσπου ενώνεται με το Ε4 στη θέση Κιόσκι. Στο εξής ακολουθεί αντίστροφα την πορεία της εκκίνησης και τερματίζει στην πάνω πλατεία του Κοκκινοπηλού.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια πανοραμική άποψη του αγώνα με σημειωμένους τους σταθμούς τροφοδοσίας και την χιλιομετρική αποσταση μεταξύ τους. Απο τους δέκα σταθμούς οι 4 είναι βασικοί που περιλαμβάνουν εκτός απο νερά και ηλεκτρολύτες - τζελ -μπάρες ενεργειακές - αλμυρά. Οι 4 βασικοί σταθμοί είναι ο S2 στην τοποθεσία Σμεος (2040μ), ο S4 στην τοποθεσία Καταφύγιο Ανάγκης, ΚΕΟΑΧ(2350μ), ο S6 στην τοποθεσία Σταυραετιές (2450μ), ο S8 στην τοποθεσία Καταφύγιο Χριστάκη (2500μ) Mεταξύ των βασικών σταθμών υπάρχουν άλλοι 6 οι οποίοι προσφέρουν νερό και ηλεκτρολύτες. Η απόσταση απο την εκκίνηση ώς τον πρώτο σταθμό είναι 3,7 χιλ.


FOM - stathmoi agwna580px.jpg


Λόγω της δυσκολίας του αγώνα, οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν μέρος, θα πρέπει να είναι πραγματικά προετοιμασμένοι σωματικά. Μια ένδειξη γι’αυτό, θα αποτελέσει ο απαιτούμενος τερματισμός των συμμετεχόντων σε έναν ορειβατικό μαραθώνιο (άνω των 40 Χλμ.), τα τελευταία δυο χρόνια. Για τον πρώτο αυτό αγώνα, ο αριθμός των συμμετοχών θα’ναι περιορισμένος, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των αθλητών. Η χρηματική συμμετοχή των αθλητών θα είναι συμβολική.

Αν κάποιος αθλητής θελήσει να γνωρίσει τη διαδρομή του αγώνα εκ των προτέρων, λόγω της δυσκολίας της, καλό θα ήταν να το κάνει αυτό τμηματικά. Προτεινόμενα σημεία από τα οποία θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει τα διάφορα κομμάτια της είναι αλφαβητικά: Καλύβια, Καρυά, Κ.Ε.Ο.Α.Χ. (μέσω Κρυόβρυσης ή Σπαρμού), Κοκκινοπηλός κ τα καταφύγια: Αγαπητός, Αποστολίδης κ Κάκαλος.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

« Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» Αθήνα 19 / 02 / 2012

Ενημερωτικό Δελτίο

Κοκκινοπλίτισσες ,Κοκκινοπλίτες. Φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας

Ένας χρόνος πέρασε από την από την τελευταία μας εκδήλωση το Φεβρουάριο του 2011.

Στο διάστημα αυτό σε ότι αφορά τον Σύλλογό μας :

Ανανεώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την είσοδο σε αυτό νέων μελών αλλά κυρίως νέων σε ηλικία. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους ,Βασίλη Γκόλτσιο Πρόεδρο, Γιάννη Μέγα Αντιπρόεδρο, Απόστολο Γαϊτάνη ΓενικΓραμματέα,Παύλο Τσακίρη Ταμία ,Νικόλαο Μαλτζάρη Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα, Ηλία Φωστιέρη υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, Ιωάννη Ανανιάδη Μέλος. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να δώσει και νέα ώθηση στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παλαιά μέλη του Συλλόγου μας ,τον Θωμά τον Καϊμακάμη και τον Βασίλη Γιαμούζη που από την θέση του Γενικού γραμματέα ο πρώτος και του Ταμία ο δεύτερος αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Φανή Φωστιέρη και Γιώργο Καζακλάρη , επί πολλά χρόνια πρόσφεραν πολλά στον Σύλλογο μας.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο ετήσιο Κοκκινοπλίτικο αντάμωμα του περασμένου χρόνου που για πρώτη φορά έγινε στον χώρο των κατασκηνώσεων .

Με παρέμβαση του Συλλόγου μας προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο η αναστήλωση του κατεστραμμένου οστεοφυλακίου του Κοκκινοπλού καθώς και η ανάδειξη του πέτρινου καμπαναριού της Αγίας Παρασκευής.

Ο Σύλλογος παρευρέθη και στις τριήμερες εκδηλώσεις του 15Αύγουστου στα Καλύβια και ενίσχυσε οικονομικά τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλυβίων για την αποπεράτωση της σκεπής του νέου καταφυγίου στο Χρηστάκη.

Παρέμβαση προς τον Δήμο Ελασσόνας αλλά και το Υουργείο Παιδείας έκανε ο Σύλλογος μας τόσο απευθείας όσο και μέσω του Δικτύου Περαιββία για την επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης των Κατασκηνώσεων του Κοκκινοπλού στον Δήμο με προοπτική να δημιουργηθεί Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Κοκκινοπλού-Ολύμπου.

ΟΙ διαδικασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου σε συνδυασμό και με παράπλευρες άλλες δράσεις ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν να βγει η περιοχή μας από την απομόνωση .

Επίσης με άλλη μας παρέμβαση ζητήσαμε την μετονομασία του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ελασσόνος σε Δήμο Ολύμπου. Η πρότασή μας βρήκε υποστηρικτές αλλά συνάντησε και αντιδράσεις. Σύντομα όμως θα επανέλθουμε.

Προτάσεις για την αξιοποίηση του Ολύμπου και των παραολύμπιων Δημοτικών κοινοτήτων υπέβαλε στον Δήμο Ελασσόνας ο Σύλλογος μας.

Οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές εξετάζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου και οι περισσότερες περιελήφθησαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Συγκεκριμένα για τον Κοκκινοπλό εκτός από τις κατασκηνώσεις προτάθηκαν:

Η αποκατάσταση του παλαιού περιβολιού,( περίφραξη, δενδροφύτευση, ηλεκτροδότηση). Είναι ο χώρος περιπάτου των προγόνων μας.

Διάνοιξη του παλαιού και εγκαταλειμμένου δασικού δρόμου που ενώνει τον Κοκκινοπλό με το Λιβάδι μέσω του ορεινού όγκου και συγκεκριμένα από την περιοχή κοπάνες όπου υπάρχει και η ομώνυμη πηγή.

Καθιέρωση ποδηλατικού γύρου του Ολύμπου που θα διέρχεται από τα χωριά ,Κοκκινοπλός ,Πύθειο, Καλύβια Σκοπιά ,Ολυμπιάδα-Σπαρμό, Κρυόβρυση, Καρυά κλπ του Δήμου μας.

Διατήρηση ,αναστήλωση και αξιοποίηση της Νεροτριβιάς,( μαντάνι), Τριανταφύλλου στα Παλιάμπελα καθώς και ότι άλλο έχει απομείνει από τις νεροτριβιές και τους νερόμυλους στην περιοχή από τον Κοκκινοπλό μέχρι τα Παλιάμπελα.

Σε ότι αφορά τα Καλύβια:

Καθαρισμός και αποκατάσταση του παλαιού μονοπατιού δηλ του δρόμου σύνδεσης του Κοκκινοπλού με τα Καλύβια από τους πρόποδες του Ολύμπου.

Κέντρο Αεροπτεριστών Τουρτοφωλιάς. Επισκευή του υπάρχοντος οικίσκου, ενδεχόμενη επέκτασή του και γενικά βελτίωση των εγκαταστάσεων .Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του μικρού μήκους δρόμου που συνδέει το Κέντρο με τον δρόμο που οδηγεί προς τον Όλυμπο.

Βελτίωση και αξιοποίηση του Καταφυγίου έκτακτης ανάγκης στην θέση Χρηστάκης και προγραμματισμός κατασκευής ενός τουλάχιστον Καταφυγίου ενδεχομένως στην θέση Κανάκη.

Αποκατάσταση του φράγματος υδροσυλλογής στον Κελανίτη.

Διάνοιξη του Δασικού δρόμου που συνδέει τα Καλύβια με το χιονοδρομικό κέντρο στις Βρυσοπούλες μέσω Μεγαλάκας.

Διάσωση και αξιοποίηση του παραδοσιακού νερόμυλου Μπέλη.

Διάσωση και συντήρηση των παλαιών ποιμνιοστασίων στον Όλυμπο(ισιώματα).

Ευρεία συζήτηση έγινε στην Βουλή σχετικά με τον καθορισμό των νέων ζωνών προστασίας του Ολύμπου και τον καθορισμό χρήσεων γης, με την συμμετοχή των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, των Δημάρχων των παραολύμπιων Δήμων , ειδικών επιστημόνων κλπ.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν επεξεργάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προωθηθούν στην Βουλή για ψήφιση .Ελπίζουμε να υπάρχει ευτυχής κατάληξη για το καλό της περιοχής μας .

Ασφαλώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ατμομηχανή του όλου εγχειρήματος είναι ο Όλυμπος.

Όποιας δήποτε μορφής ανάπτυξη πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στον Μύθο και την Ιστορία του και με μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η Στέγη του κόσμου,το παγκόσμιο μνημείο Φύσης και Ιστορίας, η Κατοικία των Θεών , έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια συνείδηση και έτσι πρέπει να παραμείνει αν θέλουμε να …ανεβούμε στον Όλυμπο.

Από τα δυσάρεστα του χρόνου που πέρασε. Έφυγε πρόωρα από κοντά μας στα μέσα Ιουλίου και λίγες ημέρες πριν από το Κοκκινοπλίτικο αντάμωμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης, ο Απόσολος Τσουρέκας. Ένας δημιουργικός άνθρωπος. Ένας εξαίρετος πατριώτης.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2011 έφυγε από κοντά μας η Παρασκευή(Βόου) Γκόλτσιου σε ηλικία 90 χρόνων πλήρης ημερών η γηραιότερη Κοκκινοπλίτισσα της περιοχής Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου μας.

Τελειώνοντας θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει εγκατασταθεί Δίκτυο internet στον Κοκκινοπλό και ο Σύλλογος μας θα συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του. Στα Καλύβια υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό.

Σύντομα ,ίσως και εντός των ημερών ,θα είναι στην διάθεσή μας ο Δικτυακός τόπος (ιστοσελίδα ) του Συλλόγου μας.

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προβολής του τόπου μας.

Ένα βήμα επικοινωνίας μεταξύ μας.

Ένα σημαντικό βήμα επικοινωνίας των απανταχού Κοκκινοπλιτών , κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                           Βασίλης Γκόλτσιος                                                                        Απόστολος Γαϊτάνης


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ                                                  ΠΡΟΣ

                      «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»                                                  ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

                                                                               Υπ΄ όψιν του Δημάρχου κ.Γεωρ.Πασχόπουλου .

Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2011.

Θέμα: Συμπληρωματικές προτάσεις για την αξιοποίηση

Του Ολύμπου και των παραολύμπιων Δημοτικών

Κοινοτήτων του Δήμου Ελασσόνας.

Κύριε Δήμαρχε .

Σε συνέχεια των συζητήσεων και την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε κατά την συνάντησή μας σχετικά με την ανάπτυξη του Κοκκινοπλού και των Καλυβίων δηλ. του Ολύμπου ,στις σκέψεις και προτάσεις που ήδη έχετε καταγράψει παρακαλούμε να περιλάβετε και τις παρακάτω συμπληρωματικές μας προτάσεις.

Α- Κοκκινοπλός:

 1. Αποκατάσταση του παλαιού περιβολιού .Περίφραξη, Δεντροφύτεψη ,Ηλεκτροδότηση κλπ. Είναι ο χώρος περιπάτου των Προγόνων μας .

 2. Διάνοιξη του εγκαταλελειμμένου Δασικού δρόμου που συνδέει τον Κοκκινοπλό με το Λιβάδι μέσω του ορεινού όγκου και συγκεκριμένα μέσω της περιοχής Κοπάνες του Κοκκινοπλού όπου υπάρχει και ομώνυμη πηγή.

 3. Καθιέρωση ποδηλατικού γύρου του Ολύμπου που θα διέρχεται από τα χωριά Κοκκινοπλό ,Καλύβια, Σκοπιά, Ολυμπιάδα ,Σπαρμό , Κρυόβρυση, Καρυά κλπ του Δήμου μας

 4. -Διατήρηση και αξιοποίηση της Νεροτριβιάς Τριανταφύλλου στην θέση Παλιάμπελα Κοκκινοπλού καθώς και ότι έχει απομείνει από τους νερόμυλους και τις νεροτριβές στην περιοχή από τον Κοκκινοπλό μέχρι τα Παλιάμπελα.

  Β- Καλύβια:

 1. Καθαρισμός και αποκατάσταση του παλαιού μονοπατιού και συγκεκριμένα του δρόμου σύνδεσις Κοκκινοπλού Καλυβίων από τους πρόποδες του Ολύμπου.

2 - Κέντρο Αεροπτεριστών Τουρτοφωλιάς. Επισκευή του υπάρχοντος

οικίσκου,ενδεχόμενη επέκτασή του και γενικά βελτίωση των εγκαταστάσεων.

 1. Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του μικρού μήκους δρόμου που συνδέει τον δρομο προς τον Όλυμπο με το συγκεκριμένο σημείο.

 2. - Βελτίωση και αξιοποίηση του Καταφυγίου έκτακτης ανάγκης στην θέση Χρηστάκης, και προγραμματισμός κατασκευής ενός ακόμη καταφυγίου στην θέση Κανάκη.

 1. Αποκατάσταση του φράγματος υδροσυλλογής στην θέση Κελανίτης.

 2. Διάνοιξη του Δασικού δρόμου σύνδεσης των Καλυβίων με το χιονοδρομικό κέντρο μέσω Μεγαλάκας.

 3. Διάσωση και αξιοποίηση του παραδοσιακού νερόμυλου Μπέλη στα Καλύβια.

 4. Διάσωση και συντήρηση των παραδοσιακών ποιμνιοστασίων στον Όλυμπο (Ισιώματακλπ).


Οι παραπάνω προτάσεις μας μαζί με τις προτάσεις που ήδη έχετε καταγράψει και ορισμένες είναι σε εξέλιξη πχ οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπλού , θεωρούμε ότι αποτελούν μια καλή βάση που με έναν καλό προγραμματισμό για σταδιακή υλοποίηση μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της τόσο παραμελημένης περιοχής μας.

Ασφαλώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ατμομηχανή του όλου εγχειρήματος είναι ο ‘Όλυμπος. Όποιας δήποτε μορφής ανάπτυξη όμως πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στον Μύθο και την Ιστορία του και με μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία.

Σαν Στέγη του κόσμου , παγκόσμιο μνημείο Φύσης και Ιστορίας, Κατοικία των Θεών,έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια συνείδηση και έτσι πρέπει να παραμείνει αν θέλουμε να ….Ανεβούμε στον Όλυμπο.

Από την πλευρά μας ,είτε σαν μεμονωμένος Σύλλογος είτεσ αν μέλος του Δικτύου Περραιβία θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Αθηνών

                               Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γ. Γραμματέας

                          Βασίλης Γκόλτσιος                                                                   Απόστολος Γαϊτάνης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ                                                           ΠΡΟΣ

                 Ο ΟΛΥΜΠΟΣ                                                                   ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

                                                                                                            Υπ’ όψιν του Δημάρχου

                                                                                                        Κ. Γεωργίου Πασχόπουλου..

Αθήνα 16 Ιουλίου 2011

Κύριε Δήμαρχε.

Πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι μας ξάφνιασε ευχάριστα η άμεση παρέμβασή σας σχετικά με την επιστολή μας της 25ης Ιουνίου με θέμα τις κατασκηνώσεις του Κοκκινοπλού και την μετ’ονομασία του Δήμου Ελασσόνας σε Δήμο Ολύμπου.Και λέμε μας ξάφνιασε ευχάριστα γιατί στην Ελλάδα ζούμε και έχουμε πολυάριθμες εμπειρίες για το πώς αντιδρούν οι αξιωματούχοι και οι υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

Στην επιστολή μας δεν κάνουμε αναφορά στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής πρώτον γιατί δεν έχουμε κάποια ενημέρωση και δεύτερον γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι οι Διοικητικές αρμοδιότητες ανήκουν στον Δήμο .Οι κάθε είδους πολιτιστικοί Σύλλογοι ενεργούμε επικουρικά . Καταθέτουμε ιδέες και απόψεις. Παρεμβαίνουμε όταν κάτι καθυστερεί η δεν υλοποιείται κλπ και όλα αυτά σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, γιατί και οι πάσης φύσεως Σύλλογοι ανησυχίες των πολιτών εκφράζουν.

Εμείς είμαστε δόγματος « η Ισχύς εν τη ενώσει» και αυτό το τηρούμε απαρέγκλιτα.

Σε κανένα σημείο της επιστολής μας δεν αναφερόμαστε σε ολιγωρίες του Δήμου και εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας που το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την σχετική απόφαση και την έστειλε ήδη στο υπουργείο Παιδείας για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης . Δεν σας κρύβουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ,λόγω της επικρατούσης κατάστασης ,εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι.

Ικανοποίηση εκφράζουμε και για την σύμπτωση των απόψεων μας σε ότι αφορά την μετ’ονομασία του Δήμου Ελασσόνας σε Δήμο Ολύμπου .Με τον τρόπο αυτό η Ελασσόνα γίνεται πρωτεύουσα Δήμου με παγκόσμια αναγνώριση. Μόνο μικρόψυχοι και κοντόφθαλμοι δεν αντιλαμβάνονται την αναβάθμιση του Δήμου και της περιοχής που επέρχεται. Θα είναι για μας σημαντική η στιγμή που θα πληροφορηθούμε ότι το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κ. Δήμαρχε.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η περιοχή μας δεν είναι και ιδιαίτερα ευνοημένη από την Ελληνική Πολιτεία. Ασφαλώς εσείς λόγω της ιδιότητάς σας το γνωρίζετε καλύτερα αφού το βιώνεται καθημερινά.

Σίγουρα όμως έχει και προοπτικές τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αν θέλουμε και πιστεύουμε ότι όλοι το θέλουν, να φανούμε χρήσιμοι στον τόπο μας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παραχώρηση και αξιοποίηση των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπλού που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας.

Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες δράσεις που μπορούμε να προωθήσουμε .Π χ η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με τον Μυθικό Όλυμπο κλπ.

Όλα αυτά απαιτούν ενότητα και συσπείρωση. Μακριά από μικροεγωισμούς και μικροπολιτικές.

Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε όλοι και ο καθένας να προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Και όπως προαναφέραμε:

« Η Ισχύς εν τη ενώσει».

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                              Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

                                       Βασίλης Γκόλτσιος                                             Απόστολος Γαϊτάνης

Τηλ .επικονωνίας

6932271144, email vgoltsios@yahoo.gr

Κοιν. ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ.